skip to Main Content

Frengi Nedir?

Frengi Tanımı, Belirti ve Bulguları, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi

DİĞER AD(LAR)I

  • Sifiliz

TANIM

Frengi  – Sifiliz, cinsel temas ile geçen, birbirinden farklı deri belirtileri olan, çeşitli organları tutabilen kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık etkeni Treponema pallidum adlı bakteridir. Aynı zamanda anneden bebeğe doğum öncesi veya doğum sırasında geçiş de mümkündür.

BELİRTİ ve BULGULAR

  • I. evre: Vücuda bakteri girişini takip eden 10 gün – 6 hafta arasında genital bölgelerde, rektumda veya ağızda ağrısız, sert, yüzeysel yaralar gelişir. Kasık ve ensedeki lenf bezleri şişebilir.
  • II. evre: Eğer tedavi edilmezse, 1 hafta – 6 ay sonra vücudun herhangi bir yerinde kırmızı döküntüler çıkar. Aynı zamanda grip benzeri şikayetler görülebilir. Ardından şikayetler kendiliğinden kaybolur ve hastalık sessiz bir döneme girer. Fakat bakteri vücutta hala mevcuttur.
  • III. evre: Hastalık tedavi edilmediği takdirde hayat sonuna kadar devam eder. Deri ve iç organlarda gelişen bir takım lezyonlar sahneye hakim olur. Eklem iltihabı gelişebilir. Hastaların yaklaşık %10’unda kalp hastalıkları, %8’inde ise sinir bozuklukları gelişir.
  • Sifiliz olan gebelerde düşük veya ölü doğum görülebilir. Veya, çocuk ikinci evre lezyonları ile doğabilir ve 2 yaşından sonra çocukta üçüncü evre lezyonları çıkabilir.

TEDAVİ

Erken teşhis edilirse antibiyotik tedavisi uygulanır. En etkin antibiyotik penisilindir. Ancak hastalık III. evreye ulaşırsa, kalp ve sinir sisteminde meydana gelen hasarlar tedavi edilemeyebilir. Tedaviden sonra hastalar 2 yıl düzenli olarak yapılan kan testleriyle kontrol altında tutulur.

KORUNMA

Eğer uzun süre tek-eşli değilseniz, cinsel ilişki sırasında mutlaka prezervatif kullanmalısınız.

DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKEN DURUMLAR

Eğer belirti ve bulgular kısmındaki şikayetlerden herhangi birini gözlerseniz mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Sifiliz, hayatı tehdit eden bir hastalıktır ve kalıcı rahatsızlıklara neden olabilir.

Back To Top